Новите случаи на африканска чума в региона отново заостриха вниманието на институциите в Разград

By 10 Януари 2020 Прочетена 1200 пъти 0

Обсъдиха мерки за спиране на разпространението на африканската чума по свинете в Разградско.

Това стана на днешното заседание на Областната епизоотична комисия. Превантивно отново ще бъдат извършени проверки за нерегламентирано отглеждане на домашни прасета от тип "заден двор".

Заради няколко нови огнища на африканска чума по свинете в Шуменска и Варненска област, в най-големия промишлен комплекс в област Разград, са взети изключително строги мерки за биосигурност.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Разград започват проверки за наличие на нерегламентирано отглеждане на домашни прасета от тип "заден двор".


На заседанието стана ясно също, че общините Завет и Самуил още нямат определени терени за загробване на умрели животни. Предвижда се това да стане до края на месеца. Освен това, в срок до 24 януари, всички общини трябва да изпратят на областния управител списък с фирми, които ще окажат съдействие за евентуално изкопаване на трупните ями и извозване на умрели прасета.

По време на комисията отново беше обърнато внимание на най-лесните начини за разпространение на вируса.

От Областното пътно управление в Разград информираха, че през следващата седмица предстои почистване на съоръженията за отпадъци, намиращи се на отбивките на главните пътища.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 10 Януари 2020 15:50
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net