Отново монтираха 3 от емблематичните статуи на Разград

By 30 Септември 2015 Прочетена 2112 пъти 0

В заключителната фаза на ремонта на градския център в Разград бяха монтирани три от статуите, които са емблематични за града.

Статуята "Две момченца на фонтана" бе обновена и вече е поставена на по-висок фундамент в градинката пред окръжния съд. Тя е част от обновеното градско пространство между сградата на Общинския културен център и Национална агенция по приходите.

На старото си място, но почистена и изцяло реставрирана, е статуята "Момина чешма". След ремонта обаче тя е с лице към обновения градски център. "Момина чешма", която е на 120 години, бе демонтирана през проелтта и откарана в София, за да се отстранят пукнатините по нея и да бъдат направени защитни покрития. Постаментът й също е почистен и реновиран. Специалистите, извършили реставрацията на този символ на Разград, гарантирант, че тя ще издържи още 50 години в настоящия си вид, но е необходимо да се прави профилактика, тъй като поради местоположението си е подложена на външни влияния.

Преместена е и фигурата на "Майсто Манол", като за нея е изработен специален постамент. Той е разположен близо до Ларгото. Статуята се приема за символ на непокорния дух на творците от Разградско.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net