Покачва се цената на земеделската земя в област Разград

By 11 Юли 2019 Прочетена 3352 пъти 0
Между 20 и 79 лева на декар е рентата на земеделската земя в Разградско Между 20 и 79 лева на декар е рентата на земеделската земя в Разградско снимка: КИС 13

Между 20 и 79 лева на декар е рентата на земеделската земя в област Разград.

Средният размер на годишното плащане, което арендаторите издължават на собствениците в отделните землища е определен въз основа на данните, предоставени от общинските служби за землищата в районите им.

Най-висока е рентата в района на кубратнското село Медовене, където е достигнала 79 лв. на декар. Високи са плащанията и в Савин и Божурово - съответно 65 и 62 лв. В землищата на Исперих, Китанчево и Конево, собствениците годишно получават от арендаторите между 63 и 69 лв на декар. В района на Лозница рентата е най-висока в село Крояч - 59 лв. Интересна е картината в землищата на община Разград. Има села, където рентата е висока - в Пороище е 62 лв. на декар, докато в района на Балкански е само 26 лв. Най-ниска е рентата в землището на Езерче, където средно тя е едва 20 лв. на декар.

Интересно е, че в Исперихски район е висока рентата и за земя от друг тип - с трайни насаждения. За овошки и малини се плаща 179 лв. на декар в землището на Яким Груево.

Като цяло анализът на данните сочи, че рентата зависи не толкова от категорията на земеделската земя в района, а от това кой обработва площите, разполага ли със съвременни машини и дали се прилагат високите технологии за покачване на средния добив. Размерът на рентата е индикатор и за цената на земеделските земи като към момента данните за Лудогорието сочат, че тя върви нагоре.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net