Предлагат в Разград да се направи Мемориал на военните поделения в периода 1878-2009 година

By 04 Декември 2019 Прочетена 2026 пъти 0
Автор на идеята е майорът от запаса Румен Вълчев Автор на идеята е майорът от запаса Румен Вълчев снимка: КИС 13

Предлагат в Разград да се направи Мемориал на военните поделения, съществували в Разградския гарнизон в периода 1878-2009 година.

Днес на свое заседание Областната комисия "Военни паметници" единодушно гласува проекта за изграждане на мемориала. От Инициативния комитет обявиха, че са получили подкрепа от Министерство на отбраната, но разчитат и на дарителство от страна на бизнеса, гражданите и потомците на загиналите във войните.

Автор на идеята за изграждане на мемориала е майорът от запаса Румен Вълчев. Създаден е 17-членен Инициативен комитет, в който участва и заместник-областният управител Евгени Драганов. Днес беше представена и историческа справка за полковете и военните формирования, както и идейния проект за мемориала.


Областният управител Гюнай Хюсмен застана зад инициативата за изграждане на мемориала. Представителят на Министерството на отбраната Радослав Симеонов също заяви, че идеята е оригинална, защото в България няма изграден такъв мемориал.

До този момент от дарения са събрани близо 5000 лева. Сумата необходима за изграждането на мемориала ще е между 95 000 и 105 000 лева.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 04 Декември 2019 19:45
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net