Ситуацията с африканската чума по свинете в Разградско е спокойна

By 10 Септември 2019 Прочетена 1546 пъти 0
Експертите докладваха, че е налице низходящ ход в развитието на заболяването Експертите докладваха, че е налице низходящ ход в развитието на заболяването снимка: КИС 13

Обсъдиха ситуацията с разпространението на африканската чума по свинете на територията на област Разград.

Това стана днес на заседание на постоянната Епизоотична комисия. Експертите докладваха, че е налице низходящ ход в развитието на заболяването. 

В Разградско няма намерени никакви трупове на заболели животни и никой от арендаторите, които в момента прибират реколтата от царевица, не е докладвал за подобен случай. На територията на ловно стопанство "Воден", където имаше заболели животни, не са констатирани повече инциденти. Въпреки това обаче специалистите считат, че докато в дивата природа има чума, съществува и опасност от поява на нови огнища.

На комисията бе обсъден и въпросът с изплащането на обезщетенията на стопаните, които сами са заклали животните си. Списъците се изготвят и ще бъдат предоставени на областния управител. От Министерството на земеделието ще се изиска официално становище дали те могат да бъдат заверени от Областната дирекция по безопаснсот на храните.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net