Ученици от Разград ще се запознаят със съдебната система

By 06 Март 2018 Прочетена 1335 пъти 0

За настоящата учебна година всички средни училища в Разград са заявили желание да участват в програма за запознаване с българската правораздавателна система.

Тя се провежда за четвърти път и нейната основна цел е обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в България.

Първият час ще се проведе в Природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков". В края на март ще започнат и занятията в Езикова гимназия "Екзарх Йосиф".

В двете училища програмата ще приключи със симулиран процес, в който под формата на ролева игра младите хора ще покажат какво са научили. В часовете по "Етика и право" като лектори ще влизат съдии и прокурори от Разградски съдебен окръг.

Общо 13 са темите, по които ще работят те с младите хора. Минало е съгласуването им с Министерството на образованието. С помощта на магистратите, учениците ще се запознаят с функциите и структурата на съдебната власт, значението на Конституцията, статута на магистратите и възможностите да защитят правата си. Ще бъдат коментирани и престъпления като трафика на хора, домашното насилие и опасностите в кибер пространството.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net