Установиха нови случаи на африканска чума по свинете в област Разград

By 13 Ноември 2019 Прочетена 1113 пъти 0
Установените заразени диви прасета са в две села - Белинци и Пчелина Установените заразени диви прасета са в две села - Белинци и Пчелина снимка: БГНЕС

Констатираха два случая на африканска чума по свинете в Разградска област. Става дума за отстреляни диви прасета, чиито проби са се оказали положителни.

Във връзка с това днес в Разград се проведе заседание на постоянната епизоотична комисия. Установените заразени диви прасета са в две села - Белинци и Пчелина - на територията на Държавно горско стопанство "Сеслав" - Кубрат.


След като са били отстреляни, от животните са взети проби, които се оказали положителни за африканска чума. В тази връзка по кметства и горски стопанства е създадена необходимата организация за своевременно информиране и координиране на действията на всички нива, с цел недопускане разпространението на Африканска чума по свинете на територията на област Разград.

За да се ограничи заболяването, стопаните, които искат да отглеждат прасета в двора си, трябва да спазват определени правила, припомнят от Областната дирекция за безопасност на храните. Представителите на общините, горските стопанства, полицията и други институции вече са запознати с промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, във връзка с регистрацията на личните стопанства.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 13 Ноември 2019 15:17
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net