Африканската чума удари и Русенско, какви мерки предприемат властите /РАЗШИРЕН РЕПОРТАЖ/

By 17 Юли 2019 Прочетена 2571 пъти 0
Днес на Областната епизоотична комисия бяха набелязани 14 мерки Днес на Областната епизоотична комисия бяха набелязани 14 мерки снимка: КИС 13

Започна принудителното умъртвяване на прасета заради случаите на африканска чума в област Русе.

Става дума за малки ферми и стопанства в 3-километровата зона около селата Ценово и Пет кладенци.

Днес на Областната епизоотична комисия бяха набелязани 14 мерки, които целят да се ограничи разпространението на болестта. Според властите, стопаните подценявали опасността от африканската чума и затова се е стигнало до появата на заболяването и в Русенска област. Стопанин от Долна студена дори се е опитал да укрие 8 свине майки, за да не бъдат умъртвени.

От свинекомплексите в областта настояват всички стопани, на регистрирани и нерегистрирани обекти, да бъдат обезщетени от държавата, за да не си укриват прасетата и да се спре разпространението на болестта. Стана ясно, че на територита на областта са останали отделни стопанства тип заден двор, където все още се отглеждат прасета, а в община Сливо поле всички подобни животни са заклани.

Въведена е и 10-километрова зона за наблюдение около огнищата, откъдето ще бъдат взети проби от отглежданите по селата прасета за наличието на африканска чума.

Подробностите вижте във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net