"Булмаркет": Разследването за трагедията в Хитрино се водеше тенденциозно

By 24 Януари 2020 Прочетена 1443 пъти 1 comment

Не високата скорост е основна причина за инцидента в село Хитрино, а лошото състояние на железопътната инфраструктура.

Това е становището на ръководството на "Булмаркет", изразено на пресконференция днес в Русе. Твърдението им се позовава на изводите от последните експертизи по делото, което приключи на първа инстанция с осъдителни присъди на двамата машинисти.

По думите на замесник-управителя на дружеството Светослав Първанов, от експертизите ставало ясно, че този инцидент е можело да се случи, независимо с каква скорост се е движила влаковата композиция, заради лошото състояние на железопътната инфраструктура в участъка. Друга експертиза е установила, че една от цистерните на влаковата композиция не отговаря на международния правилник за превоз на опасни товари.

Електро-техническа експертиза пък е показала, че е възможно причината за взрива на цистерната да са образувалите се волтови дъги в резултат на падане на контактната мрежа и двукратното подаване на напрежение в електрическата мрежа.


От "Булмаркет" смятат, че всички факти за инцидента е можело да бъдат изяснени още в досъдебното прозиводство, но това не е направено. Нито едно от исканията на защитата за изземане на части от стрелката, траверсите и релсите не е било удовлетворено, както и нито едно искане за преустановяване на действията по разчистване на терена, преди да бъдат извършени огледи на местопроизшествието от разследващите.

Затова от дружеството са убедени, че машинистите нямат решаваща вина за възникване на инцидента. Като основна причина за инцидента изтъкват лошото състоянието на железопътната инфраструктура и апелират да се вземат спешни мерки за рехабилитацията й, за да не се повтори инцидентът в Хитрино.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 24 Януари 2020 17:32
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net