МОСВ обеща засилен и ефективен контрол, за да се реши проблема с въздуха в Русе /ВИДЕО/

By 16 Септември 2020 Прочетена 1649 пъти 0

Набелязаха мерки за трайно решаване на проблема с въздуха в Русе.

Това стана по време на среща между местните власти и представители на Министерството на околната среда и водите. Направен е план за действие с конкретни задачи към всички отговорни институции.


От екоминистерството обещаха засилен и ефективен контрол на емисиите от потенциалните замърсители на въздуха в Русе. В момента тече проверка в едно от предприятията в източната промишлена зона, която се очаква да приключи на 18 септември.

92 индустриални предприятия на територията на общината са потенциални замърсители, а 17 от тях за замърсители на интензивно миришешщи вещества. МОСВ прави проверка в едно предприятие, резултатите от която ще са готови на 18 септември. Ако бъдат установени нарушения, те ще бъдат наказани с цялата строгост на Закона.

категорична бе заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова


Заместник-министърът Атанаска Николова заяви още, че се работело и за модернизиране на системата за мониторинг. Увери още, Русе ще получи цялата подкрепа от държавата за трайното решаване на проблема с въздух.

Според кмета на Русе Пенчо Милков е необходимо да се извърши проверка за така наречените залпови емисии.

Хората в Русе знаят, че не е само едно предприятие замърсител на въздуха, нашите служители са смели, въпросът е да въоръжим службата със съответната техника, затова съм се обърнал към министъра. Има нова среда - има биофилтър, и пак има проблеми в определени дни. Трябва да се преборим, дефинираме проблема с тези залпови изпускания. Трябва да преустановим възможността да правят това от предприятието, т.е. дефиниран е проблемът.

заяви кметът Пенчо Милков

Очаква се в Русе да има още една мониторингова станция освен тази, която е в района на Индустриалната зона.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 16 Септември 2020 18:18
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net