Област Русе декларира готовност за зимата

By 22 Ноември 2020 Прочетена 1693 пъти 0
Институциите в област Русе декларираха готовност за зимата Институциите в област Русе декларираха готовност за зимата снимка: КИС 13

Област Русе е в готовност за предстоящия зимен сезон, като за поддръжката на републиканската пътна мрежа в региона са ангажирани 93 снегопочистващи машини, включително комбинирани такива с гребла и товарачи. В тази бройка обаче не влиза снегопочистващата техника на общините.

Това става ясно от представените доклади на общините и институциите от региона пред областния управител Галин Григоров, който още миналия месец разпореди предприемането на превантивни мерки за намаляване на негативните последствия за населението и осигуряване на нормално функциониране на инфраструктурата при усложнена зимна обстановка.


Общините в Русенско също имат сключени договори или са в процедура по сключване на такива с фирми, осигуряващи снегопочистването. Налични или в процес на доставка са и необходимите инертни материали, луга и сол.

Осигурено е и почистването на ГКПП "Дунав мост", като тази година почистването на самото мостово съоръжение ще бъде извършвано от румънската страна.

Създадена е организация при необходимост движението на леки и тежкотоварни автомобили да бъде спирано още в някои от съседните области. Предприети и са всички необходими мерки за безпроблемното движение на пътническите и товарни влакове на територията на региона.

Актуализирани са списъците с болни на хемодиализа, като 117 от тях са на лечение в Университетска болница "Канев", а други 17 от общините Бяла, Свищов, Две могили и Полски Тръмбеш са на диализно лечение в беленската болница "Юлия Вревска". Не се очертават проблеми при извозването на пациентите, като за целта ще се използват автомобили на двете болници.


Общо линейките на Спешна помощ, които са в готовност за работа при зимни условия в областта, са 15, като отделно 4 коли са в резерв. Лечебните заведения също разполагат с отделни транспортни средства. В случай на крайна необходимост на помощ могат да се притекат и шест специализирани машини на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Сред тях са два ратрака, най-често използвани за спасяване и превоз на бедстващи хора или осигуряване на продукти от първа необходимост, както и една верижна машина тип "Четири сезона", която е с товароносимост 7 тона и е необходима при транспортирането на инертни материали при тежки пътни условия. Налични са още две високопроходими UTV-та за превоз на малки товари до 100 кг, както и едно ATV. Освен това има и допълнителна техника, която може да се използва за извличане на закъсали моторни превозни средства, както и при евентуални пътно-транспортни произшествия.

Във всички 68 училища и 39 детски градини е осигурено отопление, а там, където се използва училищен транспорт, то той е преминал през технически преглед. Данните сочат, че съответните училищни автобуси са в изправност и добро техническо състояние.

Във всички общини от областта е обезпечено и безпроблемното функциониране на социалните услуги, а също така са определени и места за настаняване на бедстващи хора.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Неделя, 22 Ноември 2020 12:09
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net