"Русе иска да диша" - протестът срещу замърсяването на въздуха в града /ВИДЕО и ПОДРОБНОСТИ/

By 16 Септември 2019 Прочетена 1549 пъти 0
Около 100 човека блокираха Дунав мост с автомобилите си с искане за чист въздух в Русе Около 100 човека блокираха Дунав мост с автомобилите си с искане за чист въздух в Русе снимка: КИС 13

Стотина русенци излязоха на пореден протест срещу мръсния въздух в града.

Те блокираха за няколко часа района на Дунав мост с искане на оставки заради неспособността на институциите вече няколко години да се справят с проблема със замърсяването на въздуха.

Протестът под мотото "Русе иска да диша" започна с автопоход по булевард "Тутракан" до "Дунав мост". На кръговото кръстовище около 50 автомобила застанаха в две колони и блокираха движението във всички посоки. Повечето от хората бяха с маски на лицата и носеха плакати с надписи "Мръсният въздух ни убива" и "Стоп на обгазяването на Русе".

Според протестиращите предприятията в индустриалната зона замърсяват града, но институциите не правели необходимото да ги контролират какво изхвърлят в атмосферата. Затова смятат, че трябва да има оставки както в РИОСВ, така и в Министерството на околната среда и водите. Смятат също, че местната власт не правела достатъчно, за да ги подкрепи.

Основните искания на протестиращите към отговорните институции са всички заводи да бъдат проверени за пречиствателни инсталации и при установяване на замърсяване да се спира производството им.

Русенци са категорични, че протестите ще зачестят, ако скоро институциите не предложат ефективни решения за справяне със замърсяването на въздуха.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net