Русе отбелязва днес своя празник /ВИДЕО/

By 06 Май 2020 Прочетена 2159 пъти 0

Без тържествени събития и масови мероприятия Русе отбелязва своя празник – 6 май.

Денят не е избран случайно, тъй като Свети Георги е покровител на града. Според кмета Пенчо Милков празникът е в духа, сърцата и умовете на хората. Затова той призова всички да бъдем сплотени, за да излезем по-силни от тежката ситуация.

Корените на празника на Русе се виждат още през средновековието, когато тук се образува двойка градове от двете страни на река Дунав – Гюргево и Гюргевград /едно от страрите имена на Русе/. Оттогава Свети Георги е покровител на града. Влиянието му като водач се изразява в това, че ни кара да даваме повече от себе си за общото благо.


За пръв път от 2002 година насам, когато 6 май е обявен за празник на града, Русе няма да отбележи този ден с масови мероприятия заради извънредното положение във връзка с епидемията от COVID-19. Именно в трудни моменти като този, кметът Пенчо Милков призовава русенци да преоткрият силата си като общност, тъй като празникът е в духа и сърцата на хората да правят добро не само за себе си и семействата си, а и за целия град.

Припомняме, че в навечерието на празника на Русе, Oбщината получи като дарение от скулптора Георги Радулов статуя на Свети Георги Победоносец, който пробожда с копието си змея. Пластиката е поставена във фоайето на Пленарна зала на Община Русе.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 06 Май 2020 16:05
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net