"Спасителен пояс" за Общините: Предвиждат по-плавен ръст на отчисленията за отпадъци

By 06 Декември 2019 Прочетена 1563 пъти 0
Това ще стане по предложение на ВМРО, като идеята е почти двойният ръст на отчисленията да не се осъществи през 2020 Това ще стане по предложение на ВМРО, като идеята е почти двойният ръст на отчисленията да не се осъществи през 2020 снимка: МОСВ

По предложение на ВМРО ще смекчават скока на отчисленията за отпадъци на Общините.

Това заяви за Новините на телевизия КИС 13 народният представител Искрен Веселинов. В Министерството на околната среда и водите, е обсъден вариант увеличението от 57 на 95 лева на тон да бъде на три стъпки през следващите години до 2022. Освен това за Общините, които изпълняват целите за рециклиране и отклоняване на биоразградимите отпадъци от депата, отчисленията се намаляват наполовина.

От 2011 година насам се провежда политика за намаляване на депонирането и увеличаване на рециклирането и повторната употреба на отпадъци. Тя предвижда увеличаване на таксата, която Общините да заплащат, ако не реализират заложените цели, като още преди 6 години е заложено през 2020 отчисленията да достигнат 95 лева на тон. Затова от ВМРО са провели няколко срещи в Министерството на околната среда и водите като същевременно тече и институционален диалог с националното сдружение на общините в България.


По предварителна информация от Изпълнителна агенция по околна среда за 2018 година 38 общини реализират целите за рециклиране, а 195 - за ограничаване на депонираните биоразградими отпадъци.

Тези параметри са разработени като варианти и ще бъдат обсъдени в Националното сдружение на общините в Република България. Искрен Веселинов заяви още, че ако предложението бъде одобрено, за Община Русе е възможно дори намаление в отчисленията.

Припомняме, че точно предвидения почти двоен ръст на отчисленията изправи Община Русе пред сериозна "дупка" в бюджета. За проблема алармира кметът Пенчо Милков на първата си пресконференция, като той заяви, че очертаващият се дефицит е около 4,4 милиона лева. Единият от вариантите бе да се вдигнат данъците, който впоследствие обаче отпадна.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 06 Декември 2019 18:23
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net