Увеличават се случаите на болни от африканска чума диви свине /ВИДЕО/

By 14 Февруари 2020 Прочетена 1441 пъти 0

Увеличават се случаите на болни от африканска чума диви свине, обяви днес в русенското село Нисово министърът на земеделието Десислава Танева.

Ако на 5 октомври, когато е започнал ловният сезон, е имало две положителни проби от 2000 отстреляни свине, то сега те са 10%, като в Североизточна България положителните проби стигат над 25%.

От 1 март започва преброяване на дивите свине и с участието на външни експерти, като в края на май ще бъде обявен размерът на популацията им и дали е в норми, които намаляват риска. Този уикенд е последният в удължения срок за лов, след което ще започне санитарен отстрел в зоните около индустриалните свинекомплекси с цел превенция и минимизиране на щетите.


През 2019 в световен мащаб АЧС е с възходяща тенденция, като се изчислява, че са засегнати минимум 10 милиона свине, като бройката продължава да расте. Министър Танева припомни, че правителството е приело план за 2020 година за борба с АЧС с конкретни ангажименти на всички държавни звена. Ще има и нова информационна кампания, насочена към туристите, тъй като придвижването на хората е рисков вектор за пренасяне на заболяването.

Тъй като България остава във висок риск от заболяването, в личните стопанства ще могат да се отглеждат свиен само за угояване, без да се изнасят животни, при спазване на изискванията за биосигурност. Десислава Танева заяви още, че държавата е изплатила близо 70 милиона лева на засегнатите стопани.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 14 Февруари 2020 15:39
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net