В Русе откриха паметна плоча на основателя на Дунавската флотилия Александър Конкевич

By 16 Октомври 2019 Прочетена 1630 пъти 0
Инициативата е на клуб "Военни моряци" към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва Инициативата е на клуб "Военни моряци" към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва снимка: КИС 13

Паметна плоча на основателя на Дунавската флотилия капитан-лейтенант Александър Конкевич откриха в Русе.

Инициативата е на клуб "Военни моряци" към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Дунавската флотилия е създадена в Русе през 1879 година от руски офицери. Тя е първообразът на българските военноморски сили и разполага с 4 параходчета, 7 парни катера и 5 гребни лодки, използвани в Руско-турската война и подарени от Русия. Заедно с корабите новосъздаденият флот получава и полева ремонтна работилница за тяхната поддръжка.

Първи командир на българския военен флот е капитан-лейтенант Александър Конкевич. Благодарение на него България успява да положи основите на бъдещото си морско развитие веднага след Освобождението. Затова днес в Русе, 140 години след основаването на Дунавската флотилия, в двора на първата в страната хидрометеорологична служба, бе открита паметна плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич.

Сред официалните гости бе заместник-командирът на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев. Отец Стефан отслужи заупокойна молитва в памет на основателя на Дунавската флотилия.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 16 Октомври 2019 13:44
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net