В Русе откриха паметна плоча, посветена на 140 години от създаването на Военните окръжия /ВИДЕО/

By 02 Юли 2020 Прочетена 1593 пъти 0

В Русе откриха юбилейна паметна плоча посветена на 140-та годишнина от създаването на Военните окръжия в България. Тяхното начало е поставено именно в Русе, през 1880 година, с указ на княз Александър Батенберг.

Церемонията започна с посрещане на представителното знаме на Централното военно окръжие в присъствието на началника на политическия кабинет на Министерството на отбраната - Илия Налбантов.

РЕКЛАМА:


След това пред военното окръжие в Русе бе представена възстановка на събитието по оповестяването на Указа на княз Александър Батенберг, чрез който е обявено уреждането на длъжностите "Окръжни воински началници". По този начин се поставят основите на формиране на структурите за военен отчет, на които наследник днес са Военните окръжия.

След прерязване на лентата и официалното откриване на юбилейната плоча, тя беше осветена от отец Стефан от Русенската света митрополия. След това беше представена историята на Военните окръжия в страната от тяхното създаване до днес.


Промените в дейността на Военните окръжия в последните години са в съответствие със съвременните разбирания за отбранителната готовност, за участието на Българската армия в международни операции и с изискванията на НАТО.

Вижте повече в репортажа.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 02 Юли 2020 16:34
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net