ВиК - Русе подписа договора за дългоочаквания воден проект

By 01 Август 2019 Прочетена 2706 пъти 0
След ключовите дейности е и дългоочакваното изграждане на канализацията в русенските квартали "Средна кула" и "Долапите" След ключовите дейности е и дългоочакваното изграждане на канализацията в русенските квартали "Средна кула" и "Долапите" снимка: КИС 13

Близо 132 милиона лева ще бъдат инвестирани в Русе за изграждане на ВиК инфраструктура.

Това ще стане с проект по оперативна програма "Околна среда". Осигурената безвъзмездна финансова помощ е в размер на около 96 милиона лева.

Πo пpoeĸтa щe бъдe pexaбилитиpaнa, peĸoнcтpyиpaнa и дoизгpaдeнa oбщo 123 ĸилометра BиK мpeжa. C ycпeшнoтo изпълнeниe нa дeйнocтитe около 140 000 жители щe имaт дocтъп дo пoдoбpeнo вoдocнaбдявaнe.


Oчaĸвa ce основният ефект да бъде намаляване на зaгyбитe нa вoдa c 19 %. Предвижда се проектиране и изграждане на интегрирана географска информационна система, както и дистанционен мониторинг нa преливници и на ниво водно количество в ключови точки от главните канализационни колектори. След ключовите дейности е и дългоочакваното изграждане на канализацията в русенските квартали "Средна кула" и "Долапите".

Директните ползи за населението са свързани с намаляване на риска от замърсяване на водни басейни чрез увеличаване на ефективността при събирането, отвеждането и пречистването на отпадъчни води и с подобряване нивото на предлаганите ВиК услуги.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 10 Декември 2019 16:17
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net