Язовирите в Русенско са в добро експлоатационно състояние

By 19 Ноември 2020 Прочетена 954 пъти 0
Язовирите в Русенско са в добро експлоатационно състояние Язовирите в Русенско са в добро експлоатационно състояние снимка: Областна администрация Русе

Приключи проверката на всички язовири на територията на област Русе. Установено е, че всички са в добро експлоатационно състояние и не е констатирано изграждането на незаконни строежи и съоръжения, които да затрудняват нормалното им функциониране.

Съгласно нормативните изкисвания такива проверки се правят веднъж годишно, но по решение на областния управител за област Русе Галин Григоров те се извършват два пъти в годината.

Захранването с питейна и битова вода в региона става посредством кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници. За захранване не се използват язовири, които за региона са общо 14, но 2 от тях са с нулев обем.

Към момента не функционират язовирите „Образцов чифлик“ и „Каран Върбовка“. Единият, от които е общинска собственост, а другият частна.


В останалите язовири има достатъчно обем, който е около 50% и няма опасност от преливане.

Предприети са и дейности по отстраняване на проблема с изпускателя на язовир „Борово“, въпреки че водоемът не застрашава населени места и обработваеми земи.

Като потенциално опасни в случай на авария на язовирната стена и на съоръженията към нея могат да се приемат язовирите „Баниска“, „Бистренци“ и „Николово“. Въпреки това не се наблюдава опасност за конструктивната им сигурност.

Без проблеми се оказват и хвостохранилищата на „Каолин“ АД в градовете Ветово и Сеново, чието предназначение е съхранение на технологични отпадъци от производството.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 19 Ноември 2020 12:46
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net