Какво предстои за МИГ "Тутракан - Сливо поле" през 2021

By 15 Януари 2021 Прочетена 3270 пъти 0
Какво предстои за МИГ "Тутракан - Сливо поле" през 2021 Какво предстои за МИГ "Тутракан - Сливо поле" през 2021 КИС 13

Екипът на МИГ "Тутракан - Сливо поле", пожелава на жителите на общините Тутракан и Сливо поле една здрава и спорна нова 2021 год.

Новата 2021 год. ще е година изпълнена с надежда и нови начинания. Изпълнението на стратегията на ВМОР на МИГ "Тутракан - Сливо поле" е много добро в средата на периода. Резултатите вече са факт - одобрени проектни предложения с трите оперативни програми

"Програма за развитие на селските райони" - ПРСР 2014-2020/МЗХГ, Оперативна програма "Конкурентоспособност" – ОПИК 2014-2020/МИ, Оперативна програма "Околна среда" – ОПОС 2014-2020/МОСВ и подписани административни договори, с ЮЛ и НПО от територията на двете Общини. В процеса на изпълнението  на договорите, всички бенефициенти  изпълняват своите ангажименти по проектите, най-важния индикатор са създадените новите работни места.


В началото на 2021 г. е подписан административен договор
 с бенефициент НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ 1928 г." - гр. Сливо поле, наименование на проекта "Възстановка на празник "Гергьовден на етносите" в гр. Сливо поле" с № BG06RDNP001-19.141-0016. Финансиран със средства по Оперативна програма "Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г."

В работната програма за 2021 год. на МИГ "Тутракан - Сливо поле" са заложени обучения на местната общност, по оперативните програми заложени в СВОМР (Стратегия за водено от общностите местно развитие)  и информационни срещи. Важно е да се има  предвид, че след приключване на тези дейности ще може да се обобщят потребностите на местната общност и да се вземат под внимание при разписването на новите интервенции за СВОМР през новия програмен период 2021-2027/МЗХГ.

В по-голямата си част мерките, които са по Програмата за развитие на селските райони / ПРСР 2014 – 2020/, са предвидени в Индикативния график на МИГ "Тутракан - Сливо поле" за прием през тази година. Важно е да кажем, че преобладаващия ресурс в Стратегията за местно развитие на МИГ "Тутракан - Сливо поле"  е в сектор земеделие. Кандидати по различните мерки могат да бъдат, както земеделски производители с опит, така и младите хора. Тези, които очакваме да се върнат от чужбина и желаят да се занимават със земеделие. Приоритет за територията на МИГ "Тутракан - Сливо поле" са секторите овощарство и зеленчукопроизводство, даване на възможност за достигане на българска продукция на родния  пазар. Пълната информация за приемите през 2021г. и необходимите документи може да бъде намерена на сайта на МИГ "Тутракан - Сливо поле" и на ел.портал на МС/ИСУН2020 Р.България. 


Отворените процедури за първото тримесечие на 2021 год., са както следва:

- Мярка 7.5 „Подкрепа за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа информация и малка по мащаб туристическа инфраструктура“, процедура № BG06RDNP001-19.484

- Мярка ОПИК 1  „Капацитет за растеж на МСП“, процедура № BG16RFOP002-2.074

Продължихме и съвместната си работа с директорите на училищата и детските градини работим по две  направления:

  1. Как младите хора да останат в родния край ?

  2. Как да запазят традициите на родния край, чрез своите предци ?

Вече не веднъж съм казвала, че не всички Общини от селските райони на територията на Р.България имат възможността да ползват подхода ЛИДЕР, това е приоритет и възможност за допълнителен ресурс за общността, както за публичните ползватели така и за ЮЛ.  Екипа работим много активно с двамата кметове и екипите им, като цяло се стремим да изпълняваме стриктно Стратегията на МИГ "Тутракан - Сливо поле". Определено и двете общини имат интерес и имаме доста добра посещаемост, на проведените обучения и информационни  срещи.

Подхода ЛИДЕР /ПРСР е доказал своето място и перспектива в политиките на ЕС. Важно е да се знае, в периода 2021 -2027 на ПРСР/ СВОМР / Стратегия за водено от общностите местно развитие/, ще са приоритет на МЗХГ, т.к чрез тях се правят правилни местни политики в селските районите. Много фондовото финансиране се доказа, като добра практика и дори показва възможност за надграждане и перспективи за бизнеса по места. Сега е момента да заявяваме необходимостта от средства по сектори. Надявам се, че с общи усилия и заинтересованост ще успеем да покрием по-голяма част от потребностите на гражданите на двете общини Тутракан и Сливо поле.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 15 Януари 2021 09:59
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net