Нематериалното културно наследство бе обект на международен форум в село Бръшлен

By 09 Май 2019 Прочетена 2102 пъти 0
Събитието бе под патронажа на кмета на Сливо поле Валентин Атанасов Събитието бе под патронажа на кмета на Сливо поле Валентин Атанасов снимка: КИС 13

Нематериалното културно наследство на Дунавския регион беше обект на международен форум в село Бръшлен.

В рамките на събитието бяха чествани и 15 години от създаването на Съюза на пенсионерите в община Сливо поле. Форумът се проведе под патронажа на кмета Валентин Атанасов. Той изказа своята благодарност към всички пенсионерски клубове и на председателя на съюза на песнионерите Веска Узунова за активната дейност, която развиват за съхранение на културното наследство в общината.

Сред чуждестранните гости на форума беше президентът на международната асоциация Дунавска мрежа за Европа Кармен Щаделхофер. Празникът уважиха още областният управител Галин Григоров и ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев. Ректорът на Русенския университет удостои с плакет за особени заслуги кмета Валентин Атанасов, както и председателя на съюза на пенсионерите в Сливо поле Веска Узунова.

По време на своеобразния празник самодейци от пенсионерските клубове изпълниха най-различни ритуали, свързани със запазването на културното наследство в общината. Сред тях бяха засяване на жито, месене на хляб, както и жътварски обред. Форумът завърши с представянето на ритуала "Седянка", който беше изпълнен от самодейците от клуба на пенсионерите в с. Малко Враново.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 09 Май 2019 17:58
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net