78-годишна жена се грижи за чистотата на района около герба на Търговище

By 14 Ноември 2019 Прочетена 1438 пъти 0
Прави го с желание, безвъзмездно, за лично удоволствие и отговорност Прави го с желание, безвъзмездно, за лично удоволствие и отговорност снимка: КИС 13

78-годишна жена поддържа чист района около герба на Търговище, който се намира пред блока, в който живее.

Почти целият трудов стаж на Мария Бонева е бил в тогавашната местна печатница, където много е държала на чистотата на работното място. Разказва, че на човек освен в душата му, трябва да е чисто и около него.

Този блок е на половин век, а липите пред него са засадени 40 години след построяването му. 78-годишната баба Мария е една от обитателките му и е кореняк Джумалийка, а от няколко години редовно, по няколко пъти на ден, чисти пред него. Прави го с желание, безвъзмездно, за лично удоволствие и отговорност. Още повече, че пред блока се намира гербът на Търговище, който е оформен от камъни, пръст и зеленина.

Живея на 8-ми етаж, излизам на терасата сутрин, дори някой път си пия кафето на терасата. И като видя, че долу е паднала шума, изпивам си кафето и слизам да мета, да обера шумата, за да може покрай герба да е чисто, тъй като там идват много деца вечер и си играят. Не го правя за пари, не го правя за слава, правя го за моя град и за герба на моя град.

разказва Мария

Тя всеки ден си мете, чисти, по няколко пъти на ден. Полива, през лятото сушата като беше тука, поливаше тревичката, да може да се поддържа зеленото. Тия всички добродетели, които могат да съществуват, тя ги има.

казва от своя страна председателят на ОбС на пенсионерите в Търговище - Петър Банев

Възрастната жена се грижи не само за пространството около блока, въпреки, че има наета чистачка за входа, тя се грижи и за цветята по етажите и за вътрешната чистота, и още:

Като стане нещо, ето, както сега трябва да се сложи на вратата пружина, все викат мен, сякаш самостоятелно не могат да го направят. Младите на работа, старите остаряха, това е.

споделя още баба Мария

Въпреки преклонната си възраст Мария Бонева не мисли да се отказва скоро от обгрижването на предблоковото пространство:

Ще продължа да мета и дасъбирам шумата на листата, докато съм здрава, докато съм в състояние да правя това, и докато съм жива.

каза още тя

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 14 Ноември 2019 17:16
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net