Комплексът за психично здраве в квартал "Бряг" също се включи в шиенето на маски /ВИДЕО/

By 20 Март 2020 Прочетена 1931 пъти 0

Редица предприятия в страната започнаха изработването на защитни средства срещу коронавируса, като преориентираха дейността си според нуждите.

В едно такова начинание се включиха и потребителите на защитеното жилище към Комплекса за психично здравни грижи в търговищкия квартал "Бряг".

Всичко е започнало като на шега - в началото на седмицата са направили няколко маски за нуждите на потребителите и на персонала. Те са изработени в шивашкото ателие към защитеното жилище с две шевни машини, подарени от БЧК - Търговище. Едно от условията при даряването им е било да се изпращат снимки на институцията за изработените там изделия.

И от БЧК казаха "А, то няма маски в целия град, не искате ли да продавате?", та оттам тръгна всичко. Те направиха една публикация във Фейсбук и започнаха телефонни разговори. На ден по над 100 телефонни разговора приемам, сутрин от 8 вечер до 8.

заяви директорът на комплекса Светлана Трифонова


Отначало поръчките са от частни лица, но в последствие започват и някои институции в града и региона.

Маските се произвеждат от хасе, 100% памук, двупластови са и от бархет. Преди да започнем да ги предлагаме за продажба, се свързах с РЗИ Търговище и ги попитах "Може ли, дали ще отговарят на техните стандарти и изисквания", казаха "Тези маски не са медицинска употреба, но за обикновена употреба от гражданите става".

разказва Светлана Трифонова

Всеки ден се появяват нови поръчки, но капацитетът за изработване на маски е ограничен, до сега са произведени около 4 хиляди. С тази работа са ангажирани петима трудотерапевти от екипа на Комплекса и три жени-потребители на защитеното жилище, които предимно са заети с рязане на плата, гладене и махане на конците. Материалите от които се правят маските са предимно остатъци от предишни производства, цената на която се продават е 1,50лв. за бройка.

Повечето от фирмите плащат по банков път, парите отиват към социалното предприятие, което функционира към сдружението, социалното предприятие няма печалба, парите се използват основно за закупуване на материали.

допълни още Светлана Трифонова
А парите от продажбата в брой на маски на частни лица ще отидат за дейностите по трудотерапия на потребителите в дневния център към Комплекса.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 20 Март 2020 17:32
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net