Малко над 5 милиона лева ще са средствата за чистота в Търговище през 2020

By 11 Декември 2019 Прочетена 1459 пъти 0
План-сметката ще бъде гласувана от Общинския съвет на предстоящата в петък сесия, която КИС 13 ще излъчи НА ЖИВО План-сметката ще бъде гласувана от Общинския съвет на предстоящата в петък сесия, която КИС 13 ще излъчи НА ЖИВО снимка: КИС 13

На малко над 5 милиона лева възлиза план-сметката за чистота на Община Търговище за 2020.

Сумата е определена на база 80% събираемост на таксата за битови отпадъци, която няма да се повишава през следващата година.

Над 2 милиона лева в план-сметката са планирани за почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и други територии за обществено ползване. 643 000 от тях са за поддръжка на паркове и тревни площи и извозване на растителни отпадъци до площадката за компостиране. 195 000 лв. са предвидени за закупуване на специализиран автомобил за снегопочистване и кастрене на храсти и клони в близост до уличните платна. Планират се и средства за закупуване на съдове за битови отпадъци тип "Бобър", кошчета, ремонт и подмяна на дъждоприемни шахти, миене и оросяване на улици.


Също малко над 2 милиона лева са разчетени за поддръжка, експлоатация, закриване и мониторинг на депото за битови отпадъци до село Пайдушко, което е с изчерпан капацитет. По тази причина отпадъците от общината временно се транспортират до регионалното депо в квартал "Дивдядово" в Шумен. За сепарирането и обезвреждането им са предвидени 843 000 лв. За закупуване на техника, необходима за рекултивация на депото, са планирани 230 000 лв., а за поддържане и експлоатация на площадката за компостиране - 107 000 лв.

Община Търговище вече проведе обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждане на втора клетка на Регионалното депо в Пайдушко. Предстои сключване на договор, изпълнението, по който, ще започне след осигуряване на необходимите за целта близо 7 000 000 лв.

Цялата план-сметка ще бъде внесена за разглеждане от Общинския съвет на предстоящата сесия. Телевизия КИС 13 ще излъчи НА ЖИВО заседанието на местния парламент на 13 декември от 10:00 часа.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 11 Декември 2019 16:18
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net