МК отпусна средства за неотложен ремонт на Хаджи Ангеловата къща в Търговище

By 10 Януари 2020 Прочетена 1714 пъти 0

Една от най-известните сгради в Търговище – Хаджи Ангеловата къща, получи финансиране от Министерството на културата за неотложни ремонтни дейности.

Сумата е близо 63 000 лева, които са предназначени за началото на първия етап по реставрацията и консервацията на сградата.

Преди това, с финансиране от Министерство на културата и Община Търговище бе изработен актуален цялостен проект за реставрация и консервация, съответстващ на изискванията в Закона за културното наследство. Сградата е обект с национално значение, образец на българската възрожденска жилищна архитектура, която губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо лошо състояние.


Историята на къщата е свързана с Oсвобождението на град Търговище, тогава Ески Джумая.

В януарските дни на 1878 година, когато градът е оставен на башибозука и на редовната турска войска, това принуждава гражданството да се крие зад дуварите й и високите къщи. Тази къща е превърната в непревземаема крепост, за съжаление не успява да защити хората в нея, тук са извършени големи безчинства, убит е собственикът, убити са членовете на семейството му. И сега има кървави следи, които пазят спомена за онова изключително трагично време.

разказва директорът на Историческия музей в Търговище Магдалена Жечева

Тук се помещава и постоянната етнографска експозиция, която ако не се вземат мерки, може да бъде унищожена. Според изготвения проект, за цялостен ремонт и реставрация ще са нужни 383 000 лева, но като първи етап с отпуснатите сега средства ще стартира ремонтът на покрива и корнизите на къщата с цел да се спрат течовете, които разрушават фасадата и цялостната конструкция на къщата.

Дейностите по ремонта на емблематичната за града сграда ще започнат през пролетта и трябва да приключат през октомври тази година.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 10 Януари 2020 16:21
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net