Откриха нова култова сграда в античния град Мисионис

By 09 Юли 2019 Прочетена 2145 пъти 0
Става дума за храм, който е изграден от хоросан, а подът е от плочки Става дума за храм, който е изграден от хоросан, а подът е от плочки снимка: КИС 13

Нова култова сграда разкриха археолозите в античния град Мисионис край Търговище.

Става дума за храм, който е изграден от хоросан, а подът е от плочки. Открити са и фрагменти от стенопис.

И тази година продължават разкопките с около 50 000 лева, като 35 000 са от Общината, а останалата част са от държавния бюджет и дарители. Основно се работи по разкриването на сградата, намираща се северно от Базилика 2. Разкопките на тази част от крепостта бяха започнати през миналото археологическо лято.

За която може да се каже, че е поредната култова сграда – храм, по подобие на всички останали, които до сега са открити тук, тя е изградена от хоросан, постлана е с плочки, които явно са носени от друго място, просто целият под е застлан. В един момент тук на тази площ, която виждате, се oчертават наличието на 4 храма, което наистина може да оправдае името Мисионис, ако приемем, че идва от "мисия".

заяви археологът Ангел Конаклиев

Тази вероятно църква, която започна да излиза през последните дни, биле и стенописана, имаме и фрагменти от стенописите, надяваме се и през останалата част дай Боже да излязат и изображения на светци, което не е изключено. Така, че очевидно става дума за една представителна сграда, която е много близка до сградата, която през миналата година локализирахме като резиденция на епископите.може би, като предположение го казвам, да е личният параклис- оратория на епископа на Мисионис, който е служил тук.

сподели археологът проф. Николай Овчаров

Според специалистите, това са останки на сгради от Първа и Втора българска държава, както и от ранновизантийския период през V и VI век. Крепостта е подложена на голям пожар от османските нашественици през 1388 година, който е унищожил най-горния слой. Ръководството на Общината възлага големи надежди това място да се превърне в туристически център.

Но за съжаление ни очаква още много работа, ние сме подали заявление до министерството на културата да бъде прехвърлена земята от Държавен горски фонд в публична държавна собственост, а след това да я предоставим на Община Търговище. Тогава вече можем да кандидатстваме по определени проекти, за да може да се разработи това място и то да радва не само нас, от Търговище, но и хората, които минават по пътя да се спират и да виждат.

сподели кметът на Търговище д-р Дарин Димитров

Смята се, че древният град Мисионис е заемал площ от около 1000 декара, включен е в 100-те национални туристически обекти в страната и че оттук тръгва и съвременният град Търговище.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 09 Юли 2019 19:27
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net