Разглеждат проект за нова система за прием в първи клас в Търговище

By 23 Март 2018 Прочетена 2661 пъти 0

Проект на нова Система за прием в първи клас ще бъде разгледан на предстоящото на 30 март заседание на Общинския съвет в Търговище. Вносител на докладната записка е заместник-кметът Рая Матева.

Пълният текст с условията за прием може да се види на интернет сайта на Общината.

Изготвянето й е във връзка със синхронизиране с нормативната база на Министерството на образованието. Основното в нея е, че се запазва водещият критерий за прием в първи клас, а именно близостта на училището до настоящия адрес на детето.

Нов елемент е въвеждането на уседналост от 1 до 3 години според прилежащия район на училището. Тук децата са разпределени в четири групи, като в последната са тези с постоянен или настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението. За разпределянето в групите за прием се взема предвид посоченият в заявлението за кандидатстване адрес, който е по-благоприятен за детето, ако постоянният и настоящият са различни.

Определени са и допълнителни критерии, ако броят на децата в групите надхвърля местата в паралелките. Предимство ще имат деца с двама починали родители; с трайни увреждания над 50%; с брат или сестра в същото училище и деца, завършили подготвителна група в избраното учебно заведение.

Критериите, заложени в Системата, са обсъдени на работни срещи с представители на училищата, детските градини, родители на бъдещи първокласници и експерти от Регионалното управление на образованието.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net