Установиха случай на африканска чума при диво прасе в община Търговище

By 09 Октомври 2019 Прочетена 1081 пъти 0
От Регионалната дирекция по горите в Шумен е издадена заповед, с която е определена инфектирана зона със забранен достъп От Регионалната дирекция по горите в Шумен е издадена заповед, с която е определена инфектирана зона със забранен достъп снимка: КИС 13

Случай на африканска чума е установен при диво прасе на територията на община Търговище.

От Регионалната дирекция по горите в Шумен е издадена заповед, с която е определена инфектирана зона със забранен достъп. Заповедта важи за всички лица, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта и мерките за биосигурност.

Във връзка с това е била проведена и епизоотична комисия за набелязване на спешни действия за недопускане проникването и разпространението на африканската чума на територията на област Търговище. Мерките включват въвеждане на биосигурност във всички свиневъдни обекти, по време на лов и при опазване и защита на горските територии и дивеча.

При констатиран случай на заболяването, съгласно Заповед на Министъра на земеделието храните и горите се обособяват три зони, като само в района на парк "Ловна среща" на площ от 3км2 около констатираното огнище са осигурени ежедневни дежурни екипи за недопускане на външни лица и се извършват претърсвания за умрели диви свине. В подзони "Б" и "В" на определената инфектирана зона могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност. Ловът в тези зони се осъществява при стриктно спазване на правилата определени и утвърдени със Заповед от 01 октомври на Министъра на земеделието храните и горите.

От Община Търговище приканват всички граждани да се придържат към установените правила и да не навлизат в инфектираната зона, с цел недопускане разпространението на Африканска чума по свинете.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net