Вече над 10 години Община Търговище прилага нестандартен начин за събиране на местни данъци и такси

By 18 Февруари 2019 Прочетена 2058 пъти 0
Всяка година до края на април, платилите налозите си наведнъж, освен че получават 5% отстъпка, участват и в жребий за различни награди Всяка година до края на април, платилите налозите си наведнъж, освен че получават 5% отстъпка, участват и в жребий за различни награди снимка: КИС 13
Над 10 години вече Община Търговище прилага нестандартен начин за събиране на местни данъци за сгради и смет. Всяка година до края на април, платилите налозите си наведнъж, освен че получават 5% отстъпка, участват и в жребий за разпределяне на 40 броя предметни награди на
стойност до 100лв.

Това се прави с цел увеличаване на събираемостта на дължимите данъци и такси като условие за изпълнение на бюджетната програма на Общината.

И в тази връзка томболата ще ни помогне, както го е правела и до сега, да получим приходи в началото на периода за 2019 година. Естествено не могат да участват и служители на Общината, томболата е предназначена само за нашите съграждани, но не и за фирмите. Ефектът наистина е много добър от организирането на тази томбола, аз дори съм я споделил в Сдружението на общините. Приходите в Община Търговище постъпват в в това първо тримесечие и до края на Април, което дава възможност на общината да управлява по-добре своите финансови средства.

заяви заместник-кметът на Търговище Валентин Велчев
Румяна Маринова всяка година плаща данъците си още в началото на кампанията с цел да се възползва от 5 процентното намаление, участва редовно и в жребия за разпределение на предметните награди.

За томболата какво да кажа, никога не ми се е падало, но пък познавам, които пък са печелили от томболата доста добри награди, но първата ми работа е да си плати данъците, след това вече нататък каквото е останало, надеждата крепи човека, никога не знаеш.

разказва тя
За тази година Общината е предвидила по-висок ръст на собствените приходи, а в края на миналата година беше направена промяна в Наредбата за местните данъци и такси, като данъкът върху недвижимите имоти се увеличи с 1.65 промила, а данъкът върху придобиването на имущество от 2 на 2.5 процента.

Ние бяхме от общините с най-ниски данъчни размери в страната, дори и сега оставаме под средното равнище за страната, таксата за битови отпадъци остана без изменение, а тя е по-високата стойност от местния налог, който плащат нашите съграждани. Има и изменение, което беше направено със Закона за местните данъци и такси по отношение на данъка върху превозните средства, от няколко дни в сайта на Община Търговище има калкулатор, по който всеки може да въведе данните за своя автомобил и да види какъв е размерът на данъка, който ще плати през 2019 година.

уточнява още заместник-кметът Велчев

Събираемостта на местните налози в Общината е около 80%, а за миналата година имаше дори и излишък. Разчетите и за тази година са да се постигне висока събираемост на данъците, като за това ще допринесе и томболата за разпределянето на материалните награди на платилите до
края на месец април.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 19 Февруари 2019 08:29
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net