Започва кандидатстването по наредбата за стимулиране на даровити деца в Търговище

By 02 Септември 2019 Прочетена 2065 пъти 0
Комисията по стипендиите към Общинския съвет ще излезе с решение за разпределението в срок до 15 октомври Комисията по стипендиите към Общинския съвет ще излезе с решение за разпределението в срок до 15 октомври снимка: КИС 13

Започва кандидатстването за стипендии по Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Търговище.

Бюджетът за тази година е в размер на 20 000 лева. Комисията по стипендиите към Общинския съвет ще излезе с решение за разпределението в срок до 15 октомври. Церемонията по награждаването пък ще се проведе в навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители.

Областите за кандидатстване са "Образование, наука и техника" и "Изкуство и култура и спорт". Финансовите стимули се присъждат като месечни и годишни. Дава се и една специална стипендия "Търговищко дарование", за която се участва с класирания от 1 до 3 място на международна олимпиада или състезание, както и 1-во място на национални конкурси. Финансовият стимул е в размер до 7 минимални работни заплати.

За годишните стипендии може да се кандидатства с класиране от 1 до 6 място на международни състезания в посочените области или от 1 до 3 място на национални. Отпуснатите финансови стимули може да са в размер до 5 минимални работни заплати.

Месечните стипендии се присъждат за поне три значими изяви на местно, регионално, национално или международно ниво, с класиране до трето място за последната година. Сумата се равнява на 1/5 от минималната работна заплата и се отпуска за период от максимум 6 месеца.

Приемът се осъществява веднъж годишно, съгласно измененията в Наредбата, приети от Общинския съвет през март 2019 година. Промените целят по-рационално и справедливо разпределение на средствата между всички кандидати, както и обхващането на по-голям брой деца от всички възрастови групи.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 02 Септември 2019 15:15
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net