Здравната система в област Търговище е на предела на възможностите си /РАЗШИРЕН РЕПОРТАЖ/

By 14 Октомври 2020 Прочетена 4087 пъти 0

Здравната система в област Търговище вече е претоварена.

Това съобщи заместник-областният управител Панайот Димитров след заседание на Щаба за борба с разпространението на COVID-19.

Лекарите и медицинският персонал в трите болници, в които се приемат пациенти с коронавирус, са преуморени. Има недостиг на кадри и на финансови средства за закупуване на предпазни облекла и консумативи, допълни още той.


Заради ръста на новозаболели в региона, областта попада в т.нар. "червена зона". Това налага предприемането на сериозни мерки и преструктуриране на блониците.

Към момента за лечение има настанени 80 пациенти, при наличие на 94 легла. Болниците в Попово и в Омуртаг са заявили желание за увеличаване на капацитета на лечебните заведения с 10 легла.

По данни на д-р Мариян Кючуков, заместник-директор на Регионалната здравна инспекция в Търговище, в МБАЛ-Търговище пациенти с COVID-19 се лекуват в три отделения.

В инфекциозното отделение има 13 легла, а настанените пациенти са 18 на брой. Второ вътрешно отделение разполага с 42 легла, настанените пациенти са 30. В Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение има 10 места. Един пациент е интубиран, но е настанен в Инфекциозното отделение.

В МБАЛ – Омуртаг във Вътрешното отделение има 33 легла, като 10 от тях са предназначение за болни от коронавирус. В МБАЛ – Попово разполагат с 24 легла, като 19 са заети от пациенти с COVID-19. Поради тези причини болниците в Омуртаг и Попово желаят да получат по още 10 легла.


Към момента са заразени 8 лекари, 12 медицински сестри и 3 санитари от областта.

Предстои да бъдат издадени заповеди за затваряне на училища и преминаване към дистанционна форма на обучение, заради заразени учители. Ще се следи за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Предстои и затваряне на пенсионерските клубове.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров апелира хората да ограничат движението си поне за 10 дниКакто и да се преустановят посещенията на увеселителни заведения и мероприятията на закрито.

Целият брифинг с повече информация относно COVID-обстановката в област Търговище може да гледате на ТОЗИ ЛИНК!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 14 Октомври 2020 16:52
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net