Архитектурен комплекс от XIII век откриха на Трапезица

By 17 Октомври 2020 Прочетена 1926 пъти 0
Архитектурен комплекс от XIII век откриха на Трапезица Архитектурен комплекс от XIII век откриха на Трапезица снимка: Община Велико Търново

Представителен комплекс от XIII век откри археологът Мирко Робов на Трапезица. Той е съществувал в югоизточната част на крепостта. Археологът от Археологически музей с институт към БАН разкри основоните на сградата и целия затворен комплекс около нея.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети разкопките, за да се запознае с важното откритие.

Сградата е била с внушителни размери и се е намирала до Църква № 4. Една от хипотезите е, че това е представителна архиерейска резиденция или светска сграда, но не е нито жилищен комплекс, нито манастир, обясни доцент Робов.

Архитектурният ансамбъл е с дължина 40 метра и широчина 23 метра, към него има и допълнителна постройка с приблизителна дължина около 14 метра. В трапезарията, освен автентичната подова настилка, е запазена основата и на голямо отоплително съоръжение.


В целия район архитектурния комплекс няма жилищни сгради, което е показателно, че Югоизточният сектор е бил с огромно значение както в самата крепост Трапезица, така и в средновековния столичен град, обяснява доцент Робов. Друг белег за това е изобразяването на Църква №4 на миниатюра в Манасиевата хроника.

Археологът проучва терена от 2014-а година насам. Запазените елементи, колони и капители на сградата я правят подходяща за реставрация и социализация.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 17 Октомври 2020 12:19
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net