Бяла отбеляза 141-та годишнина от смъртта на баронеса Юлия Вревская

By 05 Февруари 2019 Прочетена 2645 пъти 0
Подвигът на Юлия Вревска завинаги ще остане в сърцата на беленчани и българите Подвигът на Юлия Вревска завинаги ще остане в сърцата на беленчани и българите снимка: КИС 13

Бяла отбеляза 141 години от смъртта на баронеса Юлия Вревска.

Отдаването на почит към делото й започна със заупокойна молитва, отслужена от отец Георги. След това бяха поднесени венци и цветя на гроба на руската баронеса от кмета на община Бяла Димитър Славов и генералния консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов. Цветя в памет на Юлия Вревска поднесоха и от едноименната болница в Бяла, съюза на офицерите и сержантите от запаса, от обществени организации и много граждани.

Слово за живота и дейността на Юлия Вревска произнесоха от историческия музей в Бяла. По време на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година баронесата постъпва в Действащата армия като доброволка. Преместена е в 48-ма военна болница в Бяла, където заедно с медицинска сестра Неелова спасява живота на стотици ранени войници.

Юлия Вревска е пример за саможертва, каза в словото си кметът на Бяла Димитър Славов. Подвигът на й завинаги ще остане в сърцата на българите, заяви от своя страна генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 05 Февруари 2019 22:27
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net