Пресъздадоха отблъскването на румънския десант от 1916 година в село Ряхово

By 15 Октомври 2018 Прочетена 4825 пъти 0
Десантът при Ряхово е безуспешен опит на румънски войски да установят предмостие на българския бряг на Дунав между Русе и Тутракан Десантът при Ряхово е безуспешен опит на румънски войски да установят предмостие на българския бряг на Дунав между Русе и Тутракан КИС 13

Отбелязаха 102-та годишнина от победата на Българската армия при село Ряхово по време на Първата световна война.

За загиналите по време на първата световна война беше отслужена панихида на обновения паметник в центъра на селото.

Сред официалните гости на възпоминателната церемония присъстваха народните представители Пламен Нунев и Искрен Веселинов, областния управител на Русе Галин Григоров и кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов.

Беше извършен и ритуал за полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на загиналите войни по време на Първата световна война. Сред събитията посветени на годишнината от победната на Българската армия при село Ряхово се проведе и открит урок по родолюбие. Ученици имаха възможността да стрелят с въздушна пушка и лък, както и да видят музейна експозиция на открито с повече от 150 оръжия.

Кулминацията в програмата беше военно-историческата възстановка на отблъскването на Румънския десант при Ряхово през 1916 година. В битките участваха клубове от цяла Североизточна България.

Десантът при Ряхово е безуспешен опит на румънски войски да установят предмостие на българския бряг на Дунав между Русе и Тутракан. Ликвидирането на десанта пресича руско-румънската контраофанзива в Добруджа и способства за победата на Централните сили при Кубадин.

Румънската операция започва на 29 септември на 80 километра широк фронт от Фламънда до Зимнич. Срещу румънците тръгват в атака части от 5-ти опълченски полк и 17-та погранична дружина. В нощта на 1 срещу 2 октомври българските граничари и опълченци нападат предмостието и всяват паника в румънските войски. Неуспехът на планирания пробив на Добруджанския фронт, яростната съпротива на българите, действията на флота и започналите тежки пехотни боеве в околностите на Фламънда, принуждават командващият румънски генерал да признае пълното поражение на цялата операция и на 2 октомври вечерта заповядва изтегляне на по-голямата част от войските си. Фламъндската офанзива приключва окончателно на 4 октомври с пълен неуспех за румънците.

Кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов заяви, че отбелязването на събитията от втората световна война свързани с битката при Ряхово ще продължи и занапред.

Събитието бе под патронажа на областния управител на Русе Галин Григоров и се осъществи със съдействието на Министерство на отбраната на Република България и Община Сливо поле.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net