Търговище се възстановява след бурята, най-тежко е положението в Макариополско и Мировец

By 04 Юли 2017 Прочетена 2300 пъти 0

Рано сутринта днес комисии започнаха оглед и опис на пострадалото имущество и земеделска продукция след бурята и обилния дъжд през изминалото денонощие в община Търговище.

Регистрираните валежи са близо 150 литра на кв. м.

Кметът д-р Дарин Димитров разпореди почистването на уличните платна в града и общинската пътна мрежа да продължи в ускорени темпове. Общинско предприятие БКС използва гумирани гребла, за да отстрани нападалите листа и клони от пътните настилки. Продължава и премахването на падналите дървета. Очаква се съдействие от Областно пътно управление за почистването на пътя между селата Буховци и Макариополско, където има паднали над 50.

Протоколите с констатираните щети ще бъдат изпратени до Комисията за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Финансова помощ по отношение на унищожените земеделските култури пък ще има от страна на Министерството на земеделието.

Екипи на Гражданска Защита - Търговище изпомпват водата от сградата на III Основно училище "Петко Рачов Славейков", което е сред най-тежко засегнатите от бурята.

Целият покрив на административната част на училището е отнесен. Металната конструкция, заедно с носещата част, е изтръгната и съборена във вътрешния двор. Стихията е изкъртила прозорци, потрошила е стъкла и щори. Дъждът е проникнал в сградата и временно са поставени защитни платна, за да предпазват помещенията от допълнителни повреди. Мястото на инцидента и щетите огледаха кметът д-р Дарин Димитров и секретарят Христалина Халачева. Те разпоредиха комисия да направи опис на пораженията и оценка, за да се търси финансиране за спешен ремонт на отнесения покрив. Няма пострадали хора при инцидента, но дворът е осеян със счупени стъкла и парчета тухли и влизането на територията на училището е забранено до приключване на разчистването.

Няма опасност от преливане на язовирите в община Търговищем, тъй като водоемите разполагат с нужния свободен обем.

Цялото интервю с кмета на Търговище д-р Дарин Димитров вижте ТУК!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net