Искрен Веселинов победи убедително в дебата за Русе

By 24 Октомври 2023 Прочетена 586 пъти 0
След днешното дезертьорство на Иван Иванов от ГЕРБ няма никакво съмнение, че кандидатът на гражданската платформа „България на регионите" Искрен Веселинов ще бъде на балотаж След днешното дезертьорство на Иван Иванов от ГЕРБ няма никакво съмнение, че кандидатът на гражданската платформа „България на регионите" Искрен Веселинов ще бъде на балотаж

В ефира на БТВ в предизборен дебат за Русе един срещу друг се изправиха трима от кандидатите за кмет на крайдунавския град – Искрен Веселинов, издигнат от местна коалиция "България на регионите", Борислав Българинов, подкрепен от Съюза на свободните демократи и Анатоли Станев, издигнат от "Има такъв народ".

Те дебатираха по основните проблеми на града – чистотата на въздуха; привличане на инвестиции и създаване на модерна икономика, и задържане на младите хора в града.

Останалите четирима, поканени в дебата – Пенчо Милков (БСП), Иван Иванов (ГЕРБ), Рена Стефанова (ПП-ДБ) и Златан Златанов (партия "Възраждане") – отказаха участие в дебата.

Преди дебата бяха изнесени данни от проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 16 и 20 октомври, по поръчка и финансирано от bTV. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местните избори 2023 г. в община Русе. Анкетирани са 500 души. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез онлайн анкета.

Според данните от проучване на "Алфа рисърч" става ясно, че към момента преднина има досегашният кмет Пенчо Милков, издигнат от МК "БСП за България" – 29,8%. Следван е от Иван Иванов от ГЕРБ с 16,5%. Заявилите, че ще гласуват за Искрен Веселинов от МК "България за регионите" са 14,4%.

Рена Стефанова от ПП-ДБ получава 13,2% подкрепа, Борислав Българинов от Съюз на свободните демократи – 6,7% подкрепа, Златан Златанов от "Възраждане" - 3,4% подкрепа, а Анатоли Станев от ИТН – 3,1%.

От проучването се вижда, че борба ще има за второто място, разликата обаче е в рамките на статистическата грешка.

Кандидатът на гражданската платформа "България на регионите" Искрен Веселинов заяви убедително доминантната си позиция, навлизайки в дълбочина по разискваните теми.

Най-наболелият за русенци проблем, този за чистотата на въздуха, той коментира така:

Не се учудвам, че трима от четиримата основи кандидати ги няма, защото двама от тях са отговорни за чистотата на въздуха в Русе, а факт е, че РИОСВ, която е отговорната институция за установяване на замърсителите, отдавна е под контрола на ПП – ДБ. Кметът има също такива правомощия, подобни на директора на РИОСВ. В това отношение те могат най-добре да дадат отговор защо Русе продължава да диша най-мръсния въздух в страната. Не, ние не занем какъв е източникът на замърсяване, има подозрения, имаше замърсители, които някога бяха доказани и продължават да тровят града, но има и нови замърсители - по-различни - но не знаем кои са. Преди десет години беше ясно кой трови съгражданите ни. "Монтюпе" увеличи мощностите си и беше ясно, че новата мощност няма необходимите инсталации. Тогава по моя молба министър Нено Димов дойде в Русе и задължи "Монтюпе" да направи една инвестиция от 6,5 млн. Евро. Те я направиха. За кратко проблемът беше решен. Но има и нови замърсители. В качеството си на народен представител съдействах общината да получи две нови измервателни станции. Да, има решение на този проблем – контрол и санкции.

Той подчерта, че целта на неговия управленски мандат ще бъде превръщането на Русе в икономически мотор за оттласкване на страната от унизителната последна позиция в ЕС, поемайки курс към възходящо икономическо развитие на жизнения стандарт на русенци.

Неговата концепция за прогрес на града е израз на волята му да привлече преки български и чуждестранни инвестиции, в посока защита на общия интерес чрез добро управление в полза на хората, със специален фокус върху иновациите и високите технологии, както и създаването на публично чисти производства. Необходимо е изграждане на нови индустриални зони върху общински терени и създаване на високотехнологичен парк. А чрез ситуирането на интермодален терминал в Русе ще се затвори веригата речен транспорт – сухопътен транспорт – ЖП транспорт –  море и ще превърне града ни в един от логистичните центрове по пътя от Западна и Централна Европа към Черно море и Азия.

Не на последно място стои и въпросът за качественото подобряване на пътната инфраструктура на територията на община Русе, като пораженията от "Водния цикъл" ще бъдат заличени в рамките на 4 месеца от началото на мандата.

Веселинов изтъкна нуждата от мощен импулс за туризма, ако общината със способите на публично-частното партньорство, изгради дълго отлаганите етнографско и рибарско селище, и експонира по подходящ начин културно-историческото ни наследство.

С цел повишаване на раждаемостта в общината, кандидатът предлага допълнителна финансова помощ от общинския бюджет за раждането първо и второ дете, както и продължаване и увеличаване на средствата за Програмата за подпомагане лечението на бездетни семейства, която стартира по негова инициатива през 2004-та година.

Според него превръщайки града ни в добро и интересно място за живеене, с работеща индустрия и високи доходи, с добре развита мрежа от здравни заведения и услуги, ние не само ще сложим край на миграцията, която обезкървява града ни, но и ще дадем мотив на живеещите и работещи в чужбина наши съграждани, да се завърнат в родния град и да останат в него.

Искрен Веселинов е един от най-разпознаваемите политици в Русе с богата политическа кариера и значителен управленски опит в държавната администрация, неправителствения сектор и частната сфера. Русенци добре познават приноса му за развитието на града и идеите му за бъдещето на общината.

Неговото участие в настоящата предизборна кампания предизвика сериозно разместване в политическите пластове на иначе предизвестената политическа надпревара. Проучванията броени дни преди вота показват, че в негово лице гражданите на Русе откриват достоен и почтен политик, който има ясна и дългосрочна концепция за растеж на града, както и компетенциите да я реализира.

Цитираните в статия социологически данни са на "Алфа Рисърч", и се позовават на проведено между 16 и 20 октомври проучване, по поръчка и финансирано от bTV. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местните избори 2023 г. в община Русе. Анкетирани са 500 души. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез онлайн анкета.

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 24 Октомври 2023 15:12
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net