Собственик на русенска фирма получи присъда за трудова злополука с фатален край

By 26 Октомври 2023 Прочетена 1446 пъти 0
Собственик на русенска фирма получи присъда за трудова злополука с фатален край Собственик на русенска фирма получи присъда за трудова злополука с фатален край снимка: КИС 13

Собственик на русенска фирма получи присъда за трудова злополука с фатален край.

Състав на Окръжен съд Разград призна за виновен 45-годишния С. В. от Русе, който причинил смъртта на свой 62-годишен работник поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – извършване на строително-монтажни работи по изпълнение на обект "Ремонт на водопровод", находящ се в с. Ушинци, на главен път Русе-Варна.

За случая може да си припомните ТУК.

Подсъдимият бил не само собственик и управител на фирмата, която била наета като изпълнител по договор за извършване на строително-монтажни работи, но и ръководител на строителните работи, и длъжностно лице по безопасност и здраве.  

Трудова злополука възникнала около 13:40 часа на 22 февруари 2023г. Пострадалият заедно с двама негови колеги трябвало да извършат авариен ремонт на водопровод, собственост на частно дружество, намиращ се близо до с. Ушинци до главния път Русе-Варна. След извършените изкупни дейности с багер по разкриване на тръбата, пострадалият влязъл в изкопа за да отстрани възникналия теч.

РЕКЛАМА

 

Докато пристягал болтовете на ремонтна скоба, пръстта от страната на асфалта се отлепила и затрупала 62-годишния мъж. Веднага бил подаден сигнал на тел.112, но от затрупването със земна маса пострадалият получил травми несъвместими с живота и починал за минути.

При постановяване на присъдата съдът прие, че подсъдимият не е осигурил комплексни здравословни и безопасни условия на труд на всички работещи и не е контролирал спазването на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд.

45-годишният собственик на фирмата бе осъден на "лишаване от свобода" за срок от една година и четири месеца, чието изпълнение се отлага за изпитателен срок от три години.

Мъжът ще заплати 1990,34 лв. за разноски на досъдебното производство и 2250 лв. разноски за съдебното производство – адвокатско възнаграждение.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 28 Октомври 2023 00:42
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net