ВИДЕО: Кметът на Русе: Липсата на държавен бюджет "спъва" редица дейности на Общините

By 19 Април 2023 Прочетена 748 пъти 0

Приемането на държавен бюджет беше посочено като основна задача пред партиите по време на предизборната кампания.

Сега, след като 49-ото Народно събрание започна да работи, всички се надяват това да се случи час по-скоро. Дотогава, ще продължи да действа Законът за удължаването на бюджета, който бе приет в края на миналата година.

Липсата на държавен бюджет за тази година се отразява най-вече на Общините в определени направления, обясни кметът на Русе Пенчо Милков.

Заплащането, примерно на труда в Общините, е базирано на разчети. В детски градини, в други ведомства, в администрация, липсата на държавен бюджет при нарастваща инфлация спъва възможността да актуализираш доходите. "Спъната" е възможността за актуализация по договори, сключени с държавни средства, каквото е строителството на новата детска градина, строителството на нов корпус на училище в Русе. Ние там финансираме с общински средства, дофинансираме, предвид това, че няма приет държавен бюджет, за да може да се увеличи финансирането, предвид нарасналата инфлация.

посочи кметът Пенчо Милков

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Бюджетът е необходим, тъй като той поставя политиките на държавно ниво, които се изпълняват и от Общините, каза още Милков.

Местните приходи ние ги изпълняваме. Работим в рамките, които Закона ни е дал право и задължение да правим, съобразно приетия миналата година бюджет и разчетите, които се приеха. Да напомня на всички, че Министерството на финансите даде указания и във всички Общини се приеха разчети, като квазибюджети, които до голяма степен промениха финансирането през тази година и не се спазва правилото за 1/12. По-важен е въпроса какви са основните големи цели пред държавата, какви са възможностите за съхраняване на държавността и за нейното развитие. В крайна сметка, ние в момента сме изправени пред тези въпроси и аз искам да чуя като кмет на община и като българин и обикновен гражданин, какви са тези решения.

заяви още Милков

Според кмета на Русе, не може приемането на бюджет да бъде условие, зад което да се скрият безпринципни коалиции в управлението на страната.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 19 Април 2023 16:57
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net