Мобилната станция не отчете замърсяване на въздуха в Русе

By 13 Октомври 2023 Прочетена 417 пъти 0
Мобилната станция не отчете замърсяване на въздуха в Русе Мобилната станция не отчете замърсяване на въздуха в Русе снимка: РИОСВ

Мобилната автоматична станция на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не регистрира отклонения от нормите за фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид и озон в Русе.

Станцията беше поставена в района на Русенски университет "Ангел Кънчев", за периода от 3 до 6 октомври. Мястото е избрано заради множеството сигнали, които постъпват от района.

В рамките на три денонощия станцията не е отчела и наднормени стойности на органичните замъсители бензен, толуен и ксилен. За бензена има само средногодишна норма, но за останалите два замърсителя законодателството е определило средноденонощна и максимално еднократна норма.

РЕКЛАМА

 

Най-високата максималноеднократна стойност за ксилен е била измерена на 4 октомври – 0.0315 милиграма на кубичен метър, при норма 0.2 милиграма. Максималната измерена стойност на толуен (60-минутна краткосрочна експозиция) е регистрирана също на 4 октомври и е била е 0.0439 милиграма на кубичен метър, при норма 0.5 милиграма.

Паралелно с измерването на стандартните атмосферни замърсители е извършено пробонабинабиране за количествено определяне концентрациите на бензопирен и нафтален. Пробите са изпратени в ИАОС и ще бъдат анализирани по  газ-хроматографски метод.

Резултатите от извънредното измерване ще бъдат предоставени на Регонална здравна инспекция – Русе.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 28 Октомври 2023 01:01
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net