ВИДЕО: Профил на ИПИ за Русе: Силен икономически център, но с проблемна демография

By 21 Юли 2023 Прочетена 966 пъти 0

Русе е силен икономически център, но с проблеми с демографията.

Това става ясно от изготвен профил на общината от Института за пазарна икономика.

Въпреки че през последните две години се наблюдава приток на хора към Русе, тенденцията все още не е устойчива и общината изостава в това отношение спрямо други силни икономически центрове. 

Нетните приходи от продажбите на предприятията в общината достигат 8,7 млрд. лв. за една година, а добавената стойност е в размер на 1,5 млрд. лв. И по двата показателя общината се нарежда на пето място в страната, след първенците Столична община, Пловдив, Варна и Бургас, и изпреварвайки Стара Загора.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Населението в общината има много добра образователна структура, като около 28% са с висше образование, а коефициентът на безработица е малко над 3%.

Въпреки тези добри показатели, община Русе продължава да среща сериозни предизвикателства със своята демография, се посочва в проучването на Института за пазарна икономика. През последните години Русе губи население с по-голям темп от другите големи икономически центрове. Населението на общината е 141 хил. души, като тя вече е изместена от община Стара Загора със 144 хил.

Освен това, Русе има силно отрицателен коефициент на естествен прираст на населението -11,9‰ и механичен прираст, който много често е отрицателен. Въпреки че през последните две години се наблюдава приток на хора към Русе, тенденцията все още не е устойчива и общината изостава в това отношение спрямо други силни икономически центрове.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 21 Юли 2023 19:18
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net