Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор

By 24 Септември 2023 Прочетена 721 пъти 0
Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор снимка: ВМРО - Русе

В село Червена вода се проведе седмото издание на традиционния Комитски събор, организиран от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта "Приказка за България" и Народно читалище "Гоце Делчев 2009", подкрепени от Национално дружество "Традиция" и Първа русенска чета "Ангел Кънчев".

Тази година събитието бе под патронажа на съпредседателя на ВМРО Искрен Веселинов, а сред гостите бе Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО-БНД и български представител в Европейския парламент.

Целта на Комитския събор е да се отдаде почит на Червеноводската чета от въстанието през 1875 година, като честванията се организират от 2009 година, а от 2017 година те прерастват в събор, който е уникален за региона и програмата му е с диапазон от 12 часа.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


За събитието Искрен Веселинов казва:

Възкресяването на националната памет чрез пресъздаване на събития от героичното ни минало е един от пътищата за оцеляване и спойка на българската нация. Днес ни сочат готови модели на управление, внасят нетрадиционни ценности, рекламират утопии. България е в разруха и разрухата е не само икономическа и демографска, а преди всичко на ценностната система. Затова мисията на всеки български патриот е да се стреми да върне нещата към корена и традициите, към това, което ни прави българи. Всяка криза започва от духа и именно съживяването на българския национален дух е пътят на България към възход. Той е важна необходимост, за да се преодолее националното разделение, да се намерят общи цели и идеите да ги постигаме за преуспяването на Родината ни. Комитският събор е малка стъпка към общата ни цел – обединението на българската нация.

заяви Искрен Веселинов

Официалната програма на събора започна с панихида за загиналите герои в националноосвободителните ни борби, освещаване знамето на Червеноводската чета и молебен за здраве и благоденствие на българския народ.

По-късно гостите на събитието имаха възможност да присъстват на пресъздаване на обичаи и традиции във възрожденска къща, да видят истинска традиционна българска сватба и да се потопят в историческия спектакъл на школа за оцеляване "Багатур".

В рамките на събора имаше и уроци по стрелба с лък и пушка, конкурс за любителски изпълнения, комитска надпревара и за финал - фолклорен концерт с участието на Поли Паскова и Христо Косашки.

Комитският събор завърши късно снощи с хоротека и народно веселие.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net