ВИДЕО: Проблемът с обезлюдяването на селата: Кое кара хората да ги напускат?

By 01 Ноември 2023 Прочетена 486 пъти 0

Един от големите проблеми на страната ни е демографският.

През последните години много населени места се обезлюдиха, ежегодно от картата се заличават села, много хора напускат родните си места и мигрират в градовете или в чужбина. Показваме пример от едно търговишко село. 

Това е село Голямо Соколово, преди години тук жителите му са били над 1000 души, а сега постоянните са около 200. В селото живеят хора от три етноса – българи, турци и роми. Църквата и джамията се посещават само по празници, а детската градина и училището са затворени отдавна.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


От предпочелите да останат на село е Иван. Той се занимава се със селско стопанство, като обработва сам няколко декара земя.

57 годишният Рафет и 34 годишният Анатоли работят като строители без осигуровки, без трудов стаж. Не вярват на политиците, чудят се как може в село с малко жители да има петима кандидати за кмет. 

Като кмет на селото, Севдия всеки ден се е занимавала с тези проблеми на хората. Не е кандидатствала за втори мандат по лични причини.

"Не е срамно да живееш на село, а е срамно да живееш на село и да не работиш, за да останеш гладен и жаден", казва Иван.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 01 Ноември 2023 15:30
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net