Българското европредседателство започва утре с 9 протеста в София

By 10 Януари 2018 Прочетена 1378 пъти 0

Утре откриват официално председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Това ще стане на официална церемония в Народния театър, на която ще присъстват председателят на европарламента Антонио Таяни, на Съвета на Европейския Съюз Доналд Туск и председателя на комисията Жан-Клод Юнкер.

В рамките на 6 месеца в България ще се проведат над 460 събития, 30 от които на високо ниво.

"Това, което се случва като мерси за сигурност от наша страна ще е под мотото на гъвкавостта. От няколко месеца работи оперативен щаб. Изготвени са и проиграни са много варианти за предвижване на делегациите и сигурността на съпътстващите мероприятия. Напълно сме готови за тези 6 месеца. Самото председателство е предизвикателство за държавата, но и за службите за сигурност така, че всички мерки са предприети", заяви днес заместник-директорът на СДВР Антон Златанов

През деня се предвижда провеждането на 9 протеста. Очаква се служителите на МВР да излязат отново по улиците на София срещу ниските възнагражденията във вътрешното министерство. Ще има и протести "за" и "против" застрояването на Пирин.

"С всички организатори МВР и Столична община сме провели срещи и сме ги призовали за разбиране. С всички организатори сме съгласували маршрути на движение, сборни и крайни пунктове, по начин, по който да не пречат на делегациите. Вярваме, че това ще се спази от всички протестиращи, защото в противен случай не би била приятна ситуацията", каза още Златанов.

Междувременно на днешното заседание на Министерски съвет, което се проведе в НДК, премиерът Бойко Борисов изрази възмущението си от премахването на протестния билборд на служителите на МВР в столицата.

"Ние в момента ще започнем да разглеждаме бюджета на ЕС за следващия период и, когато защитаваме особено кохезионната политика, искам да знаят колко са заплатите и пенсиите в България. Така, че не само, че не сме в колизия с техния протест, 55 млн. изплатихме повече на МВР, 100 млн. повече за армията, двойно увеличение на учителските заплати, 15 млн. допълнително за БАН, 10 млн. и сграда за СУ. Това са обществени пари и мисля, че с колегите се опитваме да ги слагаме на най-правилните места. Безспорно искаме да увеличим на всички доходите, но увеличихме и пенсиите", коментира Борисов.

От столичната полиция заявиха, че са готови с мерките за сигурност по време на събитията в рамките на Европредседателството. Те призоваха още гражданите да сигнализират незабавно МВР, когато забележат нещо съмнително, за да може органите на реда да реагират максимално бързо.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net