Двамата бивши шефове на НЕК със забрана за напускане на страната

By 17 Октомври 2016 Прочетена 1563 пъти 0

Бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за неизгодна сделка във връзка с оборудването за АЕЦ "Белене", от която са настъпили вреди за над 77 млн. евро, съобщиха от софийска градска прокуратура.

Според обвинението двамата са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнението на договора, като със стойността на тези разходи да се намали цената, заплатена от руснаците за оборудването на атомната електроцентрала. От прокуратурата посочват, че това включвало изследването и опаковането на техниката, маркировка на товарните единици и комплектация на съпроводителната документация. Сред поетите разходи са и тези, свързани с митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение в Русия, както и данъци, мита и такси.

Изнесеното оборудване е на обща стойност близо 164 800 000 евро, но съгласно подписания договор през 2007г. тя е намалена със малко над 77 млн евро, представляващи признати и приспаднати недокументирани разходи.

Разследването през 2012 г. беше образувано за умишлена безстопанственост, след като стана ясно, че Агенцията за държавна финансова инспекция е открила множество нарушения около обявяването на конкурса за строежа на АЕЦ "Белене" през 2005 г.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net