КЗК спря сделката за ЧЕЗ

By 19 Юли 2018 Прочетена 1497 пъти 0

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ забрани продажбата на ЧЕЗ.

В заключението се посочва, че се създават предпоставки сделката да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на компанията. С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества, от комисията смятат, че е налице основание да се приеме, че това е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения на националната сигурност.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше лаконична в коментара си за забранената продажба на ЧЕЗ.

"Оттук нататък как ще се развият нещата, има процедура, заложена в Закона за КЗК. Следваме закона- това е единственото и най-важното", посочи енергийният министър.

От думите на министър Петкова не стана ясно дали на един по-късен етап държавата би участвала в евентуален следващ конкурс за продажбата на електроразпределителното дружество. Според Петкова "зависи как се развият нещата".

БСП смята, че решението на КЗК показва, че сделката за ЧЕЗ е незаконна.

"То доказа, че много от аргументите ни, по които спорихме, са били верни. То показва, че противопоставянето на подобен род сделки има смисъл и води до резултатите", категоричен бе депутатът от БСП Крум Зарков.

Той призова и другите органи, които са сезирани заради сделката, да извършат проверки и да излязат със съответните решения.

"Те имат своето основание. Решенията на регулаторите и в още по голяма степен на съда се изпълняват. От ГЕРБ биха могли да признаят, че съмнения, които бяха очевидни за много хора и които бяха изказвани от нас, се потвърждават", допълни още Зарков.

От "Инерком България" - компанията, която искаше да придобие ЧЕЗ, съобщиха, че ще се запознаят с мотивите на комисията и ще излязат със становище във връзка със забраната.

Решението на КЗК не е окончателно и може да бъде обжалвано в съда.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net