Масов протест и сблъсъци в столицата белязаха началото на новия политически сезон /ВИДЕО, ОБЗОР/

By 02 Септември 2020 Прочетена 1545 пъти 0

С "Велико народно въстание" и блокада на Парламента започна новата пленарна сесия на Народното събрание.

Стигна се до сблъсъци с органите на реда и ескалация на напрежението.

Хиляди граждани от цялата страна обсадиха новата сграда на Народното събрание /бившия партиен дом/ с искане оставка на правителството и главния прокурор и провеждането на честни избори.


На няколко пъти протестиращите се опитваха да пробият полицейския кордон и да щурмуват Парламента, но бяха спрени от органите на реда и Жандармерията. Стигна се до сблъсъци, при които беше използван и лютив спрей. 18 души, сред които и журналист, са преминали през очен кабинет, а трима полицаи са с изгаряния на роговицата.
 

На фона на многохилядния протест започна новата пленарна сесия на Народното събрание. В началото на заседанието президентът Румен Радев произнесе слово само пред народните представители от опозицията, тъй като от ГЕРБ демонстративно напуснаха залата.

След изявлението на държавния глава депутатите от управляващата партия се върнаха в залата. Тогава думата взе председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.


България
 се намира в тежка парламентарна, институционална и политическа криза, заяви в декларация председателят на БСП Корнелия Нинова, като призова правителството незабавно да подаде оставка.

Оставка поискаха и от ДПС. Те обаче призоваха и президента Румен Радев да напусне поста си.

По време на антиправителствения протест, са пострадали десетки граждани и служители на реда. От полицията съобщиха, че са задържани над 35 лица.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 02 Септември 2020 18:18
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net