Министерски съвет отпусна 28 млн. лв. за обезщетения за умъртвените свине

By 28 Август 2019 Прочетена 1642 пъти 0
Това обяви на брифинг днес земеделският министър Десислава Танева Това обяви на брифинг днес земеделският министър Десислава Танева снимка: БГНЕС

За две седмици няма нито едно регистрирано огнище на африканска чума при домашните свине.

Това заяви днес земеделският министър Десислава Танева след редовното заседание на Министерски съвет, който е приел постановление за отпускане на 28 милиона лева за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с прилагането на мерките за борба с африканската чума.

Към днешна дата са регистрирани общо 33 огнища на заразата по домашните свине. Според Десислава Танева се наблюдава тенденция на рязък спад на нови случаи на заболяването.

На днешното си заседание Министерски съвет прие постановление, съгласно което се отпускат 28 милиона лева трансфер към Министерство на земеделието храните и горите за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с прилагането на мерките за борба с африканската чума по свинете.

По отношение на подпомагането на личните стопанства в размер на 300 лева за дезинфекция, има създадена организация изплащането да започне след 1 септември на място по съответните списъци и подадени заявления.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net