Народното събрание освободи Валери Жаблянов

By 21 Февруари 2018 Прочетена 1267 пъти 0

Депутатите освободиха предсрочно от поста заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов.

По време на дебатите преди гласуването от левицата обявиха че стоят зад Валери Жаблянов и няма да предлагат нов заместник-председател на Народното събрание. Лидерът на БСП дори се закани да сезира Конституционния съд и Съда по правата на човека в Страсбург, ако Жаблянов бъде освободен от поста.

"Съжалявaм, че днес ставате свидетели на това, което показа българската политическа класа - че е незряла да оцени обективно и мъдро историята си, да отговори на реалните ви проблеми, да ви помогне да ги решите", обърна се Нинова към слушащите дебата граждани

Според самия Жаблянов мотивите за оставката му са политически произвол.

"По първия мотив - всеки депутат и гражданин може да има мнение и да се изкаже по договорите, по които подписва правителството. Вие не разбирате демокрацията, защото схващате колективното ръководство на НС като единен орган. Това отзад не е политбюро. Това е демократичен орган. Ние сме представители на нашите партии, а още не го знаем. Аз съм представител на БСП и с нейната програма съм застанал там, а не с вашата, ясно ли ви е? И не можете да ми търсите сметка за това и няма как да ми търсите сметка", заяви Жаблянов.

Сред мотивите за исканата оставка е твърдението на екс-заместник-председателя че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие", както и фактът, че се е противопоставил на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

"БСП искат да ни върнат към болшевизма, да ни отклонят от европейския път, но ние няма да го позволим, защото сме демократична партия. Тази реч е недопустима да бъде произнесена тук, а на Пленум на БСП. Убеден съм, че днешното изказване на Жаблянов е заявка за председателското място", контрира Цветанов.

Председателят съюза на репресираните от комунизма Лиляна Друмева коментира че са удовлетворени от решението на парламента

"Чухме едни високопарни думи, които утвърждават това, за което искаме той да се разкае и това много ни огорчи. Това създаде много тягостно настроение и убеждението, че БСП не се променя и не желае да направи това", посочи председателят на Съюза на репресираните Лиляна Друмева.

Предложението внесено от ГЕРБ и Обединени патриоти за отстраняване на Валери Жаблянова като заместник-председател на Народното събраниетбе прието със 110 гласа "За" и 71 "Против".

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net