ВИДЕО: Новият план за действие при следваща вълна от COVID-19: Какво съдържа той

By 08 Юли 2021 Прочетена 1559 пъти 0

Над половин милиард лева ще бъдат разходите за справяне със следваща вълна на пандемията COVID-19.

Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров по време на представяне на Националния план за действие. Той предвижда детските градини да се затварят едва на последен етап, но те ще могат да бъдат посещавани от деца, ако родителите им са имунизирани, както и персоналът в тях.

Планът описва състоянието на страната от епидемиологична гледна точка. Направени са анализ и оценка на рисковете, както и на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете за намаляване пораженията от пандемията – и като смъртни случаи, и като щети за икономиката, както и като възможности на здравната система да реагира адекватно.


С документа са определени цветови зони - зелена, оранжева, червена и тъмночервена зона, които се определят в зависимост от 14-дневната заболяемост на 100 000 души население, процент положителни тестове и заети болнични легла.

Планът съдържа и финансов разчет - какво би струвало на държавата развитието на най-лошия сценарий.

В документа са разписани и методични указания за поетапно разкриване на отделения в зависимост от епидемичната обстановка. Ясно е посочено кои болници в 28-те области ще поемат от първо до четвърто ниво на заболяемост, определени са брой болнични легла за интензивно и консервативно лечение на пациенти с COVID-19.

Вижте повече подробности във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 08 Юли 2021 18:13
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net