Няма да гоним руски дипломати засега

By 30 Март 2018 Прочетена 1308 пъти 0

Случаят "Скрипал", след който редица страни от Европейския съюз експулсираха руски дипломати, бе обсъден днес в Министерски съвет.

Премиерът Бойко Борисов свика Съвета за сигурност, за да бъде изслушан посланикът в Москва Бойко Коцев. В крайна сметка се реши, че на този етап няма да се гонят руски дипломати от България.

"Подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания. Бойко Коцев ни запозна с това, което се говори в Москва, чакаме повече доказателства. Към този момент не считаме, че трябва да гоним руски дипломати", категоричен бе Борисов.

Той изтъкна, че с гласуването си в Европейския съвет и НАТО, България е показала солидарност с Великобритания.

"С моето гласуване в Съвета на ЕС 28-те държави дадохме глас за извикване на консултации за нашия посланик на ЕС в Москва, досега съм провел няколко разговора с него. Показахме своята пълна солидарност към Великобритания", каза още Борисов.

Министър-председателят обясни, че според него привикването на българския посланик за консултации е достатъчна дипломатическа мярка

"Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че обръщаме сериозно внимание. Когато имаше Студена война, нещата бяха далеч по-спокойни. От месеци наред аз предупреждавам, че тази ескалация ще продължи", обясни премиерът.

Припомняме, че заради случая Скрипал досега повече от  20 държави предприеха действия за експулсиране на руски дипломати.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net